Máj 2019, časť šiesta - Takamatsu 2/2

Takamatsu časť 2/2

Ikonická žltá tekvica na juhu ostrova Naošima

Umenie sa na Naošime nachádza skutočne na každom rohu. So žltou tekvicou, takpovediac symbolom Naošimy, sa chce odfotografovať každý návštevník tohto ostrova. Okrem externých inštalácií majú hostia na výber aj zo širokej ponuky múzeí ako Lee Ufan, Benesse House alebo Chichu Art Museum.

Pestrofarebné moderné umenie

Pláže a zátoky boli krásne, ale nikoho som nevidel kúpať sa. Turisti viac obdivovali umenie, ako more. Zákutia Naošimy v pohybe môžete vidieť na mojom videu od 0:00 po 0:50.

Bránička torii s výhľadom na more

Organizácia Benesse spravuje aj projekt "domov umenia" (Art House Project), ktorý momentálne zahŕňa 7 objektov. Tieto teraz opustené bývalé obytné domy (alebo napríklad aj zubárska ordinácia) sa premenili na mini-galérie umenia. Projekt začal v roku 1998 a jeho cieľom je okrem umeleckého zážitku aj spojiť mestských ľudí s miestnymi. 

V centre mesta Honmura zaujmú okrem tematicky zameraných Art Housov aj pomaľované steny či dominantná moderná Naošimská hala.

Naošimská hala - komunitné centrum

Hala, postavená v roku 2015, slúži ako komunitné centrum, športová aréna a botanická záhrada. Inšpirovaná tradičnou architektúrou ostrova berúc do úvahy vodu, slnko a vietor s unikátnou cirkuláciou vzduchu vnútri. 

Malebné zákutia naošimského pobrežia


     

Tradičným zárobkom na ostrove bolo pestovanie soli, naošimskú soľ si tu môžete kúpiť aj v suvenír shope, kde dostať aj kopu vecí s ikonickými tekvicami, ale všetko mi tu prišlo dosť predražené.

Coca-Cola s vitamínom C

Unavení a spálení od slnka sme sa pobrali naspäť do Takamatsu, kde sme sa ešte chystali stihnúť pozrieť záhrady Ritsurin skôr než zavrú.

Rozlúčka so Šikoku

Záhrady Ritsurin (doslova "gaštanový háj") sú jedny z najznámejších záhrad v Japonsku a záber s mostom vidno na rôznych pohľadniciach či brožúrach. Samotné záhrady majú 16 hektárov a ich vznik siaha do 16. storočia a obdobia Edo. Napriek názvu "gaštanový háj" tu dominujú borovice, ktorých je tu vyše 1000.

Najikonickejší výhľad v záhradách Ritsurin

Celú záhradu sme si museli prejsť veľmi rýchlo, lebo už naozaj zatvárali. Inak to bola typická japonská záhrada s koi kapríkmi a korytnačkami, s čajovým domčekom uprostred jazierka. Neviem, nemal som pocit uchvátenia, možno preto že sme nemali moc času nasať celkovú atmosféru tohto miesta.

Miestna lokálka s ventilátorom pre tropické dni

Na druhý deň ešte pred odchodom som si odbehol pozrieť Tamamo park, kde stál hrad Takamatsu postavený v 16. storočí. Park je veľmi blízko stanice a stihnete ho pozrieť aj za hodinu. Hlavná veža hradu už nestojí, bola zničená počas obdobia Meidži.

Jedna z veží hradu Takamatsu

Hrad obklopuje priekopa so slanou morskou vodou, čo je unikátne. V priekope sa môžete aj plaviť na loďke. Celý park je pekne upravený a stojí za tých 200 yenov vstupného (necelé 2 eurá). Tamano park a záhrady Ritsurin uvidíte aj na mojom videu od 0:51 po 2:07.

Sanuki udon rezance s bravčovým mäsom (450 yenov sú asi 4 eurá)

Na rozlúčku s Takamatsu a so Šikoku celkovo sme si v miestnej reštaurácii pri stanici pochutili na Sanuki udone. Udon sú typické japonské hrubé rezance z pšeničnej múky a Sanuki je bývalý názov tejto oblasti Šikoku. Sanuki udon rezance sa odlišujú špecifickou textúrou a sú jedným z dôvodov návštev turistov, keďže patria medzi najobľúbenejšie v Japonsku. A reštaurácií, ktoré ich ponúkajú je v celom Takamatsu skutočne veľa, tak isto ako spôsobov ako si tieto rezance vychutnať. Môžete si ich dať klasicky s vývarom alebo studené napríklad so sójovou omáčkou alebo limetkou. Ďaľšie ingrediencie zahŕňajú pór, vyprážané tofu, vajce, riasy, či rôznu zeleninu alebo vysmažené krevety. Ja som si doprial vývar s bravčovým mäsom a skutočne ma prekvapilo, aké boli tie rezance šťavnaté a  chutné.

Pútnici v typickom odeve pre zdolanie všetkých 88 chrámov Šikoku

Zhrnutie: Na Takamatsu ma potešila kľudná atmosféra, kde sa nikto nikam neponáhla, vcelku málo turistov, príjemné podnebie a vynikajúce miestne rezance. Určite odporúčam navštívit Jašimu a ak máte radi umenie, nevynechajte Naošimu. Slávne záhrady Ritsurin sú fajn, ale ak vás zaujímajú iba tie, tak podobné záhrady nájdete aj v iných častiach Japonska. Zo Šikoku sme videli len veľmi malú časť. Snáď sa raz vrátim a ktovie, možno sa vydám aj na púť po chrámoch...

Pokračovanie: Kjóto 1/2


Komentáre