Máj 2019, časť piata - Takamatsu 1/2

Takamatsu sa nachádza na ostrove Šikoku, ktorý s Honšú spája most Seto Óhaši. Tento most je s 13,1 km najdlhším dvoj-úrovňovým mostom na svete. Prejdú sa po ňom teda aj autá aj vlaky a vlakom sme sa na Šikoku dostali aj my.

Červená tekvica víta návštevníkov ostrova Naošima v prístave

Šikoku mi klímou pripomínalo Kjúšú. Teplý morský vzduch a krásne slnečné počasie nás sprevádzali počas celého nášho pobytu. V meste Takamatsu sme strávili 2 noci v prekvapivo priestrannom hoteli blízko stanice -  Takamatsu Century Hotel. Ubytovanie vyšlo v prepočte na 34 EUR na noc. Na hoteli sme si nechali kufre a pobrali sme sa na našu prvú zastávku - kopec Jašima.

Vstup do chrámu Jašima

Chrám Jašima, sídliaci na rovnomennom kopci, je jedným z 88 chrámov na populárnej pútnickej ceste po Šikoku. Cesta z hlavnej stanice trvá približne 45 minút a zahŕňa vlak aj bus. Hore nás privítal krásny chrám a málo turistov, tá najlepšia kombinácia.

Tanuki - japonský medvedík čistotný (mýval)

Tanuki sú v Japonsku mystifikované zvieratá so zvláštnymi schopnosťami premeny na ľudí

Tanukiho z Jašimy podla legendy zachránil vodca klanu Taira a ten sa mu potom odvďačil tým, že ho ochraňoval

Jašima sa stala v 12. storočí svedkom bitky medzi vtedy vládnucim klanom Taira a klanom Minamoto, ktorej výsledkom bola porážka klanu Taira. Bitku pripomína napríklad jazierko Činoike, krvavý rybník, ktorý sa zafarbil na červeno po tom, čo si v ňom umyli meče samuraji z klanu Minamoto. Známy je aj príbeh Minamoto samuraja Nasuho, ktorý šípom zostrelil vejár na stožiari jednej z lodí Taira.

Coca-cola s tematikou Takamatsu

Z Jašimy je krásny výhľad na Takamatsu a pre šťastie si môžete z hory hodiť hlinený disk. Tento akt má pripomínať Minamoto samurajov ako po vyhratej bitke zhadzujú svoje helmy.

Vyhliadka (za mnou vidno ostrovy Megidžima a Ogidžima, medzi nimi Naošima, vzadu sú už brehy Honšú)

Opäť dávam do pozornosti moje video, v ktorom nájdete Takamatsu od 6:24 do konca.

Výhľad z vlakovej stanice Jašima na rovnomenný kopec, tu sme nastupovali na autobus

Večer sme sa potom prešli nekonečnou krytou promenádou obchodov, ktoré sú typické pre japonské mestá.

Gruzínsky sumo zápasník na turnaji, ktorý práve prebiehal v Tokiu

Démoník Ao na námestí pred hlavnou vlakovou stanicou

Pri morskom pobreží hrozí vlaku aj kontakt s tsunami

Ostrov umenia

Z Takamatsu sa dá loďami dostať na rôzne blízke zaujímavé ostrovy, ktoré sú známe moderným umením. Medzinárodný festival umenia Setouči prebieha každé 3 roky na 12 ostrovoch medzi Honšú a Šikoku. Keďže mladí ľudia opúšťajú tieto ostrovy a hľadajú si prácu vo väčších mestách, populácia rapídne starne. Vliať ostrovom nový život a prilákať turistov má práve festival umenia. Postavili sa rôzne galérie ale aj vonkajšie inštalácie ako sochy.  Asi najznámejším z týchto ostrovov je Naošima.

Štart v prístave Takamatsu na ceste za umením

Na cestu na Naošimu sme si kľudne mali pribaliť opalovací krém, keďže slnko riadne pražilo a teplota sa približovala k tridsiatke. Na lodi zas silno fúkalo, čiže mali sme úplne stredomorské počasie a krásne tyrkysové more. Turistov bolo na ostrove celkom veľa a počuť bolo viac európskych jazykov (francúzština, taliančina či ruština), čo bola zaujímavá zmena oproti iným miestam kde bolo viac turistov z Ázie. 

Žltá tekvica na autobuse bude v ďalšej časti. Tá budova v tvare hrozna je kryté parkovisko pre bicykle

Ostrov sme prechádzali na autobuse a potom pešo. Jeho zákutia dali zabudnúť rušným uliciam miest plných ľudí. Deň plynul skutočne pomaly a cítil som sa ako na dovolenke.

Červená a žltá sú farby Naošimy

Okrem umenia sa na ostrove nachádzajú aj svätyne, pričom niektoré aj skĺbili moderné umenie a tradície, ako napríklad sklenené schody do jednej zo svätýň.

Malebná svätyňa Hačiman

Keďže v Takamatsu sme toho pobehali veľa, zhrnutie si nechám na druhú časť.

Pokračovanie: Takamatsu 2/2


Komentáre