Máj 2019, časť štvrtá - Nagoja

Nagoja je štvrté najväčšie mesto Japonska po Tokiu, Jokohame a Osake. Počet obyvateľov presahuje 2.3 milóna. Zastaviť sa v Nagoji sme sa rozhodli pre jej hrad a vedecké múzeum.

Banzai!

Na prvý pohľad mesto nijako neohúri, okolie stanice pripomína hustotou ľudí takmer rušnosť Tokia. Našťastie náš hostel bol iba 10 minút pešo od stanice. Izbičky v ňom boli skutočne malé, snáď ešte menšie ako tie v Tokiu v novembri 2016.
Nie moc vábne scenérie Nagoje

Nagojský hrad bol originálne postavený na začiatku obdobia Edo (17. storočie), počas ktorého bol jedným z najdôležitejších hradov v Japonsku. Veľká časť hradu bola zničená americkým bombardovaním počas 2. svetovej vojny v roku 1945.  Hlavná obranná veža bola zrekonštruovaná v roku 1959 a do roku 2018 bola prístupná verejnosti ako múzeum s expozíciami z histórie hradu.
Hlavná strážna veža hradu Nagoja

V roku 2018 začali nové reštauračné práce na hlavnej veži a verejnosti nebude prístupná minimálne do roku 2028, keďže mesto ju plánuje rozobrať a postaviť nanovo s použitím pôvodných materiálov. Do veže sme sa teda nedostali, čo ale nebola až taká škoda z dvoch dôvodov: interiér podobného hradu sme si pozreli v máji 2016 v Himedži a tu nám zážitok vynahradil novozrekonštruovaný hradný palác Honmaru. 
Replika shachi - mytologickej bytosti s hlavou tigra a telom kapra. Dve takéto potvorky sa nachádzajú na vrchole hlavnej veže a chránia hrad pred požiarmi.

Honmaru bol otvorený verejnosti v júni 2018. Po zničení v 2. svetovej vojne bolo tak konečne dokončené jeho zreštaurovanie do pôvodného stavu a to použitím rovnakých techník a materiálov, aké sa používali v minulosti. 
Hradný palác Honmaru

Interiér paláca je bohato zdobený v zlatých tónoch . Museli sme si podobne ako pri hrade Himedži dať dole topánky. Palác tvorí 13 budov s 30 izbami a určite sa v ňom pred 400 rokmi žilo luxusne.

Múzeum vedy a techniky

Po prehliadke hradu Nagoja sme si to namierili do vedeckého múzea.
Krab burger
Zem

Nagoya City Science Museum, vedecké múzeum mesta Nagoja, oplýva jedným z najväčších planetárií na svete. V ňom sme však neboli.
Planetárium

Múzeum je celkom veľké, rozdelené do troch častí - prírodné vedy, technológie a astronómia.
Mapa interiéru vedeckého múzea

V múzeu sme zažili na vlastnej koži aké to je pri -30 stupňov Celzia, pozorovali elektrické výboje (a takmer ohluchli pre Tesla cievkach), kolobeh vody, či 9-metrové tornádo s prezentáciou v štýle Čarodejník z krajiny Oz. Video z Nagoje tu medzi 4:34 a 6:23.
Periodická tabuľka prvok s ukážkami každého z nich (okrem tých rádioaktívnych)

Statická elektrina dokáže s vlasmi divy

Milá a zaujímavá prezentácia fungovania tornád

Celkovo by som ale prijal viac angličtiny, nie všetky popisky (a prezentácie už vôbec) boli preložené. Nuž, treba sa naučiť po japonsky.
Mozaika Nagoje na chodníku

Zhrnutie: Nagoja sa mi ťažšie hodnotí, keďže ma celkovo veľmi neohúrila, ale Honmaru palác a niektoré exibície vedeckého múzea stoja za to. Škoda, že samotnú hlavnú vežu hradu neotvoria ešte dlho a tiež že viac textov v múzeu nie je preložených do angličtiny. Je na vašom uvážení, či sa v Nagoji oplatí zastaviť.

Pokračovanie: Takamatsu 1/2


Komentáre