Máj 2019, časť siedma - Kjóto 1/2

Kjóto ('Hlavné mesto') asi netreba špeciálne predstavovať. Funkciu hlavného mesta Japonska vykonávalo viac ako tisícročie - do roku 1869, kedy tento titul získalo Tokio. A niektorým možno napadne Kjótsky protokol, zmluva uzavretá v decembri 1997, ktorá zaväzuje znížiť celkové emisie skleníkových plynov.

Pred chrámom Higaši Hongan-dži

Keď sme sa do Kjóta vracali, už mi bolo jasné čo môžem očakávať, keďže som ho navštívil aj v roku 2016. Obrovská vlaková stanica na druhýkrát už tak neohuruje (aj keď je to stále fascinujúci pohľad), človek si viac všíma všadeprítomných západných turistov a uvedomuje si, že už si nepripadá tak špeciálne ako v menších mestách. Tento pocit sa ešte viac znásobí v Tokiu, preto odporúčam dať tieto dve mestá vo svojom cestovateľskom itinerári až na posledné dni. Prvotné očarenie Japonskom si najlepšie vychutnáte mimo najväčších turistických destinácií.

Samurajské dekorácie v spoločenskej miestnosti Guest Inn Chita

Ubytovaní sme boli priamo oproti chrámu Higaši Hongan-dži (odkiaľ ma každé ráno o piatej budili zvony, ale bolo to tematické :) v Guest Inn Chita, japonskom tradičnom rjókane. Štyri noci nás vyšli približne na 100 EUR na osobu (25 EUR na osobu na noc), čo je celkom výhodná cena za tú polohu a tradičný japonský štýl futónov na tatami.

Reštaurácia na brehu rieky Kamo

Naše prvé kroky po ubytovaní mierili do starobylej štvrte Gion, známej ako štvrť gejší. Je to veľmi populárna turistická destinácia, takže sa treba pripraviť na davy ľudí. Tak ako v 2016, opäť sme sa zastavili aj v svätyni Jasaka, ktorá je naozaj fotogenická. Jej história siaha až do roku 656.

Hlavná brána a javisko svätyne Jasaka

Areál svätyne je veľký a obsahuje aj japonskú záhradu, ktorá je na jar populárnym miestom na sledovanie kvitnutia čerešní sakura. Históriou dýchajúcimi malebnými uličkami Gionu sa dá túlať skutočne dlho.

                

Udži a Nara

Kjóto ponúka vďaka polohe široké možnosti výletov do okolia. Jednou z najpopulárnejších destinácií je Nara, bývalé hlavné mesto Japonska. Z hlavnej vlakovej stanice v Kjóte sa do Nary dostanete za hodinku a vlaková linka Nara jazdí každých 30 minút. Po ceste odporúčam zastaviť sa napríklad v meste Udži, ako sme spravili aj my.

Fénixova sieň chrámu Bjódoin

Udži je známe svojím zeleným čajom a budhistickým chrámom Bjódoin ('Chrám rovnosti/rovnováhy'). Chrám dokončený v roku 1052 je zaradený do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO a od vlakovej stanice Udži sa k nemu dostanete pešo za 10 minút (nasledujte dav). Mimoriadne fotogenická Fénixova sieň akoby plávajúca v strede jazierka je zobrazená aj na zadnej strane 10-jenovej mince. Súčasťou chrámu je aj múzeum s videoprezentáciou a exponátmi z histórie chrámu.

Jeden z dvoch zlatých Fénixov tróniacich na streche

Po príchode do Nary sme sa vybrali priamo k cieľu našej cesty - chrámu Tódai-dži. Od stanice ku chrámu to zvládnete za pol hodinku a cestu lemujú mnohé reštaurácie či obchody so suvenírmi. Nara bola prvým oficiálnym hlavým mestom Japonska a sídlom cisára - a to od roku 710 do roku 784, kedy sa ním stalo práve Kjóto. Nara sa stala epicentrom budhizmu v Japonsku a vznikli tu viaceré významné budhistické chrámy. Ako prvý sa nám ukázal chrám Kófuku-dži, ktorého počiatky siahajú do roku 669. Súčasťou chrámového komplexu je aj 5-poschodová pagoda, ktorá je s výškou 50,1 m druhou najvyššou v Japonsku. 

Srnky v Nare

Tu sa na chodníkoch už začínali objavovať 'pozornosti' po symbole mesta - srnkách. Podľa legendy pricválal na bielom jeleňovi boh hromu a meča Takemikazuči, aby ochraňoval novopostavené hlavné mesto. Odvtedy sú jelene považované za posvätné zvieratá, ochraňujúce mesto a krajinu. V parku Noboriodži sa nám naskytol pohľad na stádo takýchto srniek oddychujúcich pod stromami obkolesených zvedavými turistami, ktorí sa s nimi fotili. Srnky sú naozaj veľkou atrakciou, sú úplne krotké a zvyknuté na prítomnosť ľudí, motajú sa po všade v okolí chrámov a majú na ceste prednosť pred autami. Za 200 jenov si môžete kúpiť špeciálne ryžové krekry pre srnky, ktoré sú dokonca naučené pokloniť sa, aby si túto maškrtu zaslúžili.

Táto srnka bola hladná a brala si aj do zásoby

Keďže turistov a školských výletov bolo v meste naozaj veľa, niektoré srnky boli úplne prežraté a už žiadne krekry nechceli a iba odfukovali pod stromami. S pribúdajúcim množstvom školských výletov bolo jasné, že sa blížime k hlavnému chrámu.

Južná brána Nandaimon na ceste k Tódai-dži

Tódai-dži ('Veľký východný chrám') postavený v polovici 8. storočia je skutočne veľkolepý. Obsahuje totiž jednu z najväčších bronzových sôch Buddhu na svete zastrešenú pod jednou z najväčších drevených stavieb vôbec. Chrám po dokončení zohrával úlohu hlavného budhistického centra a mal tak významný vplyv, že cisár rozkázal premiestniť hlavné mesto Japonska preč z Nary, aby unikol vplyvu budhistických mníchov. Chrám bol viackrát poškodený požiarmi a po poslednej rekonštrukcii v roku 1709 dosahuje 2/3 svojej pôvodnej veľkosti. Súčasné rozmery sú: 57 m dĺžka, 50 m šírka a 49 m výška. Do roku 1998 si ale aj táto prestavba držala titul 'najväčšia drevená budova na svete'. Súčasťou areálu boli aj dve 7-poschodové pagody, ktoré dosahovali výšku až 100 metrov a vyššie boli toho času na svete iba pyramídy. Zničili ich zemetrasenia a na pôvodnom mieste jednej z nich je jej špic.

Hlavná hala chrámu Tódai-dži - svojho času najväčšia drevená budova na svete

15 metrová socha Buddhu je jedna z najväčších v Japonsku. Váži 500 ton. Pri prvom odliatí spotrebovala väčšinu bronzu Japonska a takmer krajinu priviedla k bankrotu. Odvtedy bola odliata viackrát kvôli poškodeniu zemetraseniami. Populárnou atrakciou chrámu je aj obrovský stĺp s dierou o veľkosti Buddhovej nozdry. Vraví sa, že tí ktorí dokážu cez túto dieru prekĺznuť, budú osvietení v budúcom živote. Keďže diera je pomerne úzka, videl som to skúšať iba deti. Za sochou Buddhu sa nachádza aj model pôvodného areálu chrámu s dvoma 100-metrovými pagodami. 

Veľký bronzový Buddha a za ním menší zlatý

Keď sme vyšli z hlavnej haly, zamierili sme ešte do parku pozorovať srnky. Areál Tódai-dži je rozľahlý a zahŕňa napríklad aj Nigacu-dó ('Februárová hala' alebo 'Hala druhého mesiaca'), z ktorej balkóna je pekný výhľad na mesto. Takisto sa tu každoročne na jar usporadúva starobylý festival Omizutori, pri ktorom budhistickí mnísi naberajú posvätenú vodu z prameňa pod halou a mávajú zapálenými fakľami na balkóne na ochranu pred nešťastiami.

Kjóto, Udži aj Naru so všetkými miestami, ktoré som tu popísal, si môžete pozrieť aj v mojom videu od 2:09 po koniec.

Zhrnutie Kjóta a okolia si tradične nechám na druhú časť :)

Pokračovanie: Kjóto 2/2



Komentáre