November 2016, časť deviata - Tokio 2/2

Tokio časť 2/2

Asakusa, socha Ičikawa Dandžuró IX, jedného z najznámejších Kabuki hercov v postave z hry Šibaraku

Už sme teda zažili zemetrasenie a k tomu sa pridal v Tokiu na november veľmi nezvyčajný úkaz - sneženie. Konkrétne prvýkrát po 54 rokoch. Sneh sa ale v centre topil a počasie bolo viac než pod psa, takže veľa radosti tento sneh nespravil.

Výhľad z našej izby v hoteli Palace Japan, vonku sneží

Samozrejme, v TV podrobne sledovali tento prírodný úkaz v správach a venovali sa mu minimálne toľko, ako tomu zemetraseniu predtým. Viac o novembrovom snežení v Tokiu aj s videom napríklad tu.

24. november 2016 - prvý sneh v Tokiu v novembri po 54 rokoch

V tento mokrý deň sme sa vybrali do Tokijského národného múzea v časti Ueno.


Na ceste do múzea v Ueno parku

Niektoré exponáty boli zaujímavé, ale čakal som od tohto múzea viac.

Profil samurajského meča (katana)

Zlaté a bronzové historické platidlá

Aby som nezabudol, deň predtým sme navštívili Ghibli múzeum v časti Mitaka. Ghibli je najznámejšie japonské štúdio produkujúce animované filmy. Režisér a scenárista Hajao Mijazaki, ktorý štúdio spoluzakladal, predstavuje skutočnú legendu animovanej tvorby. Medzi jeho najznámejšie diela patrí napríklad Oscarom ocenená Cesta do fantázie (2001). Niečo viac o Mijazakim a jeho tvorbe tu.

Asi každý vie, že Tokio je mimoriadne zaľudnené mesto. Návšteva štvrti Šibuja dala pre mňa nový význam pojmu "more ľudí". Šibuja je mestom stretávania najmä mladých ľudí, proste hip štvrť, ktorá žije módou, kaviarňami a zábavou. S obrovskými svetelnými reklamami je to vlastne taký japonský Times Square. Prechod cez cestu pred vlakovou stanicou sa dostal do mnohých filmov, napríklad Stratené v preklade s Billom Murrayom. Blízko sa nachádza aj socha známeho psa Hačikó, ktorý čakal na svojho pána pred stanicou.

Ikonický prechod cez cestu v štvrti Šibuja

Šibuja teda dotvára obraz Tokia pre cudzincov a mnoho ľudí, ktorý v Japonsku neboli, si pri spomenutí Tokia predstavia práve túto štvrť. Ja mám však radšej pokojnejší obraz Tokia:

Tokijská idylka

O kúsok bližšie k nebu

V posledný deň našej návštevy Tokia (25. novembra) nám narozdiel od toho predošlého počasie prialo a teda sme si vychutnali pohľad na neho z výšky. A to poriadnej...

Skytree (Nebeský strom) je s výškou 634 metrov najvyššou stavbou Japonska a druhou najvyššou samostatne stojacou konštrukciou na svete (prvou je 828 metrový mrakodrap Burdž Chalifa v Dubaji). Dokončený bol v roku 2012. Rozhľadne sú vo výške 350 a 450 metrov. Celý komplex pod touto vysielacou vežou zahŕňa metro stanicu, množstvo obchodov a reštaurácii ale aj planetárium či múzeum a akvárium (!). Zaujímavosťou je, že meno "Skytree" bolo vybrané celonárodným hlasovaním (ak by sa hlasovalo u nás, asi by sme mali "Vežu Chucka Norrisa" :)).

Na ceste do výšin

Výhľad zhora bol proste úžasný. Človek sa tam hore naozaj cíti ako v oblakoch. Viditeľnosť bola skvelá, aj keď to mohlo byť ešte lepšie, keďže nebolo napríklad vidieť horu Fudži.







Vpravo Skytree a vľavo budova riaditeľstva pivární Asahi spolu zo zlatým plameňom (alebo zlatým hovienkom, podľa toho čo vám to viac pripomína :)

Veža Skytree má tvar pripomínajúci japonskú 5-poschodovú pagodu (budhistická vežovitá stavba). Je to aj kvôli tomu, aby lepšie zapadla do štvrti Asakusa, blízko ktorej sa nachádza.

Asakusa je historická tokijská štvrť s obrovským chrámom Sensó-dži. Tento chrám je najstarším a najnavštevovanejším budhistickým chrámom v Tokiu. Cesta k chrámu je lemovaná rôznymi obchodíkmi a pripomína tržnicu. Dajú sa tu nájsť veci od výmyslu sveta, zameraná je hlavne na turistov a teda kopa suvenírov. Sensó-dži navštívi ročne cez 30 miliónov ľudí.

Hózomon - brána vedúca k chrámu Sensó-dži

Hlavná hala Sensó-dži, najstaršieho chrámu v Tokiu

Toto skutočne impozantné a krásne miesto predstavovalo moju rozlúčku s Tokiom. Každý z nás si odnáša iné zážitky. Sme o čosi múdrejší, rozhľadenejší a vieme, ako to v Japonsku vyzerá. Tento obraz, však nedokáže navodiť žiadny dokument alebo blog, ale iba priamo návšteva tejto výnimočnej krajiny. Napriek tomu dúfam, že som vám aspoň čo-to o Japonsku odhalil a možno aj vzbudil záujem pozrieť si to tam na vlastné oči. 

Zen

Na záver prinášam zostrihané video na YouTube, ktoré sumarizuje moju prvú návštevu Japonska:
Japan - November 2016

Druhá návšteva Japonska začína tu: Máj 2019, časť prvá - Hakodate

Posledné krátke videá sú z historického sneženia v parku Ueno a prechodu cez križovatku v štvrti Šibuja:





Komentáre