November 2016, časť štvrtá - Kagošima

Kagošima, známa tiež ako "Neapol Orientu", je malebné mestečko so subtropickým podnebím na juhu Kjúšú s veľkou aktívnou sopkou Sakura-džima. Kagošima patrí medzi najteplejšie miesta v Japonsku a aj počas nášho pobytu bolo krásne slnečné počasie a teplota okolo 25 stupňov. Na 16.-17. november slušné, keď si spomeniem, že na Slovensku bolo vtedy sychravo a teplomer ukazoval takmer nulu.

Kagošima - hlavná vlaková stanica 

Ako inak, prvá nás upútala vlaková stanica integrovaná do obrovského obchodného centra, navyše s ruským kolesom (!) na streche a kinom. Pred stanicou sa čnela socha sedemnástich študentov, ktorí vycestovali do Anglicka a Spojených štátov amerických aby odtiaľ priniesli poznatky o západných technológiách a naštartovali japonskú priemyselnú revolúciu.

Japonská flóra a fauna

Mesto bolo pekne upravené s množstvom kvetov, kríkov a sôch a popri chodníku plávali v kanáli koi kapre. No proste idyla. Na druhej strane, v meste pomerne žil turizmus a mal som pocit, že títo japonskí južania sú trochu viac temperamentní čo sa aj ich vzťahu s turistami týka (otravovanie s letáčikmi na ulici alebo doslova nás vtiahli do reštaurácie, pred ktorou sme si pozerali ponuku).

Skutočne krásne upravená promenáda

Zlatá rybka pláva splniť mi želanie

Japonská volavka pózuje

Dominantou mesta je obrovský stratovulkán Sakura-džima. Najvyšší vrch sopky dosahuje výšku 1117 metrov a posledná veľká erupcia nastala v roku 1914 (ďaľšia veľká erupcia sa očakáva v priebehu 25 rokov). Počas nášho pobytu bola Sakura-džima ticho :)

Na sopku sme mali výhľad priamo z hotelovej izby

Spanie sme mali opäť na tradičný japonský štýl futónov na tatami

Svätyňa Terukuni

Počas túry na vyhliadku v Širojama parku som si pripadal, akoby som sa prechádzal džungľou. Počasie bolo veľmi príjemné, slnko svietilo a po chodníku sa prechádzali mačky. Hore ma čakalo päť nápojových automatov, skupinka japonských dôchodcov cvičiacich jógu a krásny výhľad na celé mesto a Sakura-džimu.

Komu by nestačil jeden automat... (inak, áno to je Tommy Lee Jones :)

Výhľad na Sakura-džimu a prístav (vpravo je dokonca ponorka)

V Kagošime sme navštívili miestne akvárium, ktorého maskot je najväčší plutvovec - žralok veľrybý a pozreli sme si aj delfíniu šou (na ktorej sme boli zďaleka jediní Európania :). Žralok veľrybí nie je človeku nebezpečný, živí sa planktónom a dosahuje dĺžku až 14 metrov a hmotnosť vyše 12 ton. Delfíny to tiež pekne rozbalili a vyskakovali do úctyhodných výšok.

Žralok veľrybí

Delfínia šou

Večera: Rybička so sójovou omáčkou a pivo

Video-panoráma je z výhľadne v parku Širojama. 

Pokračovanie v piatej časti - Beppu.



Komentáre